Изјава ЊКВ Принца Владимира поводом данашњег напада на Сирију, 14.04.2018.

Данас, између 03ч и 04ч по локалном времену, изведена је агресија САД, Велике Британије и Француске на Сирију (103 испаљене ракете од којих је 71 оборена од стране сиријске ПВО). Ова оружана акција је илегална и супротна међународном праву. Она врло наликује по својој припреми и структури на напад на СРЈ Југославију 1999, након изрежираног и лажног инцидента у Рачку. Незаконитост интервенције на Сирију лежи у следећем:

1. Акција наопада на Сирију као суверену државу је изведена без одлуке Савета Безбедности Уједињених Нација
2. Акција је изведена без консултовања релевантног међународног тела које би сакупило прецизне податке о томе да ли је тобожњи „напад хемијским оружјем од стране Асадових снага у Думи“ заиста изведен или је измишљен како би се извела агресија на Сирију. По Џејмсу Матису, министру одбране САД, подаци о хемијском нападу у Думи од стране Асадових снага су прикупљени „из медија и на основу сведочења невладиних организација“.
3. Одлука о нападу у Уједињеном Краљевству је донесена на крајње нерегуларан и неуобичајен начин, без консултовања Доњег дома парламента од стр премијерке Меј, што је уобичајена пракса.

Елементи ширег контекста у коме је напад изведен су следећи:

1. Башар ал Асад је био у завршној фази успостављања потпуне контроле у Сирији и успостављања мира као последице тога, и уопште није логично да прибегне нападу хемијским оружјем.
2. Град Дума, у коме је тобожњи напад изведен, је био једно од последњих упоришта побуњеничких снага које су инструмент Запада и САД у прокси рату у Сирији. Обзиром да је Дума била пред падом, логично би било да САД и савезници својом агресијом на Асадове снаге помогну свом инструменту, чак и по цену измишљања тобожњег хемијског напада.
3. Овај, по светски мир крајње неодговоран и авантуристички напад, би могао бити објашњен као одговор Доналда Трампа на унутрашњеполитичке проблеме са којима се суочава, пре свега на оптужбе за руску подршку на изборима. Истовремено, био би излаз за британску премијерку Терезу Меј из ситуације у којој је постало потпуно јасно да је тровање бившег обавштајца Скрипаља било чист фалсификат и лаж.

Узевши у обзир све ово, као и битну околност да је управо Башар ал Асад главни фактор заштите хришћанског становништва и богомоља у Сирији и Блиском истоку, осуђујем овај неодговоран напад на суверну Сирију.

Христос посреди нас,

Владимир

Comments are closed.