Уручена протестна нота амбасади Републике Турске

Делагација кабинета ЊКВ Принца Владимира Карађорђевића је уручила протестну ноту амбасади Републике Турске у Београду у вези са срамним претварањем Храма Свете Софије у Цариграду у џамију.
Преносимо текст протестне ноте у наставку:
Поштована екселенцијо амбасадоре Билгич,
Молимо Вас да проследите ово писмо господину председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану. Ово писмо представља апел и протест целог православног света и целог српског народа у вези са претварањем Храма Свете Софије у Цариграду у џамију.
Молимо Вас да разумете да су се Град и Храм на истом месту налазили и од истог камена били изидани много пре него што је Ваш народ ступио на територију Византије. Сама ова околност Вашем народу и свим његовим вођама у аманет оставља одговорност. Један од стубова одговорности је брига о традицији и ономе што је било пре Вас. Вођа и народ којима мањка одговорност, ма колико били уверени да то одсуство одговорности стоји у интересу турског народа, у коначном исходу раде против свог народа. Они заоштравају конфликт са државама и народима другог идентитета, друге културе и друге вере. У контексту савременог либерализма који се у великој мери односи варварски према сопственом идентитету, вери и култури, Вама се може учинити да ће овакав фундаменталистички иступ проћи неопажено и по Вас безболно. Но то само сугерише да Ви нисте свесни контекста у коме живите. Наиме, либерализам је глобално на издисају. Он пролази, о чему нам говоре многи конкретни параметри који се односе на политику, на културу, на геополитиче тектонске промене. У таквом контексту у коме поново слободно почињу да цветају суверенизми и традиција, Ви претварате Храм Свете Софије у исламску богомољу и тиме сопствени народ уводите у конфликт према великом делу света. Да ли Вам је то заиста потребно? Да ли имате право на неодговорност према сопственој нацији, да сада ставимо на друго место шамар целом православном свету који сте упутили уверени у своју снагу, своју неприкосновеност услед недовољног разумевања процеса у свету?
Молимо Вас да разумете да сте Ви само сенка која један кратак тренутак има привилегију да борави на тлу Града. Молимо Вас да будете достојни Града и Храма Свете Софије којих сте само привремени чувар.
Молимо Вас да Храм Свете Софије вратите у претходни статус.
Христос посреди нас,
Дејан Дамњановић
шеф кабинета ЊКВ Принца Владимира

Comments are closed.