Сахрана ЊКВ Кнеза Александра, 20. мај 2016.

ЊКВ Кнез Александар Павлов Карађорђевић, сахрањен је 20.05.2016. у крипти у порти Храма Св Ђорђа на Опленцу. Сахрани и служби која је почела у 10,30 часова су присутвовали супруга ЊКВ Кнегиња Барбара од Лихтенштајна, синови Михаило, Сергеј и Душан, ЊКВ Принц Александар и ЊКВ Принцеза Катарина, ЊКВ Принц Петар, ЊКВ Кнегиња Јелисавета, ЊКВ Принцеза Линда и остали чланови породице Карађорђевић.

 

Поред представника краљевске куће, сахрани су присуствовали представници краљевских кућа Лихтенштајна и Велике Британије, представници дипломатског кора, председник кабинета ЊКВ Кнеза Александра господин Срђан Станишић, командант Сувереног Војног Витешког Реда Змаја господин Дејан Дамњановић уз остале чланове Реда, начелник генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, представници МУП-а, председник Републике Србије, представник владе Републике Србије као и многи поштоваоци ЊКВ Кнеза Александра.

Заупокојену литургију и опело, служили су Владика шумадијски Господин Јован и Владика аустралијско-новозеландски господин Иринеј. Владика Јован је након литургије рекао: „На пут и сусрет са вечно живим и васкрслим Богом пошао је и наш племенити и добри Кнез Александар. Нашег доброг Кнеза упознао сам убрзо по доласку у Епархију шумадијску. Често је долазио, много смо разговарали о свему, о његовом животном, трновитом путу. Оно што сам видео, доживео и осетио, то је да је Кнез имао велико срце, љубав према свима. Зрачио је добротом и топлином. Видео сам да воли свој народ и Србију, своју лепу Шумадију. Говорио је – ја сам Шумадинац, па пилот, па тек онда Кнез. Нека га молитве Св. Георгија, заштитника храма на Опленцу и заштитника Тополе прате до царства небеског. Нека ти груда вољене Шумадије у којој ћеш дочекати васкрсење буде лака.“

Након литургије и опела, ковчег Кнеза Александра изнели су из храма и пренели до гробнице израђене од мермера са Венчаца, припадници 98. ваздухопловне бригаде из Лађеваца. У саму гробницу, ковчег са упокојеним Кнезом, спустили су шесторица кнежевих Шумадинаца у народним ношњама, угледних домаћина из Војковаца и Јарменовца: Мирко и Милан Арсенијевић, Драган Јовановић, Миливоје Гавриловић, Михаило Недељковић и Предраг Лубурић.

Јастук са ордењем ЊКВ Кнеза Александра је испред ковчега од храма до гробнице носио Kомандант Реда Змаја, господин Дејан Дамњановић.Поред породице, грумен земље је у кнежеву гробницу положио господин Н. Пољанец из Рогашке Слатине из Словеније. Он је власник и директор музеја посвећеног династији Карађорђевић и за ову прилику је донео земљу из Словеније, исто као што су то његови сународници учинили 1934. године на сахрани ЊКВ Краља Александра Првог Карађорђевића.

Над гробницом, иза олтара Цркве Светог Ђорђа, од оца се на крају сахране опростио кнежев син, ЊКВ Кнез Душан стиховима песника Вилијама Џонсона које је Кнез веома волео. Наш Кнез је, као што је и желео, нашао своје коначно место „на брегу са погледом на стари шумадијски друм“…

Круг је затворен. Кнез је дошао кући…

Comments are closed.