Симбол Реда

Симбол Сувереног Војног Витешког Реда Змаја је црвени змај који има реп обмотан око свог врата, са белим крстом на леђима и иза кога се налази златни равнокраки крст са тролистима. Црвена и златна боја су боје византијске заставе. Симбол означава усклађеност овоземаљске моћи коју представља змај и духовности коју представља крст. Синергија овоземаљске моћи и духа јесте основа витештва. Положај змаја симболизује непрестано обнављање, цикличност дешавања у универзуму и васкрсење.


Симбол Реда се на застави Реда налази на бело-црној подлози. Доња половина подлоге је бела, а горња је црна.
На печату Реда који је кружног облика, око симбола реда је ћириличним писмом уписано пуно име Реда: Суверени Војни Витешки Ред Змаја.

И витезови и пешадинци Реда су обавезни да на окупљањима Реда носе на реверу са леве стране значку са симболом Реда пречника 20 мм. Значка коју носе витезови на себи има симбол Реда са тролисним крајевима крста – исто као што је на симболу Реда. Значка коју носе пешадинци-заставници је иста као и она коју носе витезови, осим што су крајеви крста без тролиста. То представља разлику у спољној ознаци између витезова и пешадинаца-заставника Реда. Обични пешадинци не носе формалне ознаке.